~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................* Διαδικτυακές σελίδες για τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα... *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~

....................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
....................... Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τους φόβους μας...................................................Les Brown
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ειδήσεις

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Ξεπούλημα και για άλλα 23 αεροδρόμια, μαζί με ακίνητα και μαρίνες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεύτερο κύμα ξεπουλήματος αεροδρομίων σε ιδιώτες προετοιμάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της λειτουργίας του νέου «υπερταμείου» που ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου και την παράδοσή της σε ελληνικά και κυρίως ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υποδομών, προωθείται η κατάρτιση από τη Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών ενός «ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης» για τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που δεν παραχωρήθηκαν στη Fraport, εξετάζοντας δύο σενάρια:
  • Της άμεσης μακροχρόνιας παραχώρησης σε ιδιώτες.
  • Της ανάπτυξης των αερολιμένων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Πρόκειται για τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Νέας Αγχιάλου, Καλαμάτας, Αραξου, Λήμνου, Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελλόριζου.
Σύμφωνα με αεροπορικές πηγές, για έξι από τα 23 αεροδρόμια και συγκεκριμένα για τα αεροδρόμια Πάρου, Καλαμάτας, Χίου, Νάξου, Μήλου και Σητείας και κυρίως για τα τρία πρώτα, καταγράφεται ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τα περιφερειακά λιμάνια, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθήνας (πώληση του 30%), εμβληματικά ακίνητα και μαρίνες αποτελούν τις προτεραιότητες των αποκρατικοποιήσεων για το 2019, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου Άρη Ξενόφο.
Από Iskra - 01/11/2018

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Παπά-Αντώνης, προστατεύει κυνηγημένα παιδιά, προσφυγόπουλα και βραβεύεται για την προσπάθειά του

 

 Ο  άνθρωπος προστατεύει κυνηγημένα παιδιά, προσφυγόπουλα. Βραβεύεται για την προσπάθειά του. Και οι άλλοι, οι "ιδεολογικά συνεπείς", προβληματίζονται γιατί...είναι παπάς (ενώ αυτό ακριβώς σημαίνει παπάς κανονικά), και εξαπολύουν μύδρους αντί να τον χειροκροτήσουν, γιατί δεν ταιριάζει με το στερεότυπό τους! Πάντα θα βρεθεί ένας βοθρόψυχος, ό,τι κι αν συμβαίνει...

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Τα Νόμπελ Ειρήνης, σ' ένα γιατρό από το Κονγκό και σε μία Κούρδισα αγωνίστρια που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη Μέση Ανατολή


Aimilia Ioannidis
Παρίσι, Γαλλίας

Τα Νόμπελ πράγματι εκφράζουν ένα συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο. Εν προκειμένω πάντως, αποδόθηκαν σε ανθρώπους πραγματικά αξιόλογους.

Ο Ντένις Μουκένγκε, γυναικολόγος που ειδικεύεται στην αποκατάσταση γυναικών που έχουν πέσει θύματα βιασμού και υπέρμετρης σεξουαλικής βίας. | AP Photo/Christian Lutz, File

 Σε ένα γιατρό από το Κονγκό που έχει θέσει ως στόχο της ζωής του τη θεραπεία των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία στο πλαίσιο ενόπλων διαμαχών στις (διαρκώς) εμπόλεμες ζώνες όπου η εν λόγω μορφή βίας χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο και μηχανισμός εκφοβισμού. 

Η Νάντια Μουράντ | AP Photo/Ronald Zak, file

Και σε μία Κούρδισα αγωνίστρια από τη θρησκευτική ομάδα των Γεζίντι, που έπεσε θύμα του Ισλαμικού Κράτους και που μόλις κατάφερε να ξεφύγει από τα τέρατα αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη Μέση Ανατολή, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία της κυνηγημένης από τους φανατικούς ισλαμιστές κοινότητας των Γεζίντι. 
Δεν λέω, που λέει και ο Μπρελ, σημαντικό το σήμα (ωραίο παιχνίδι με τις ρίζες των λέξεων) του τάδε ή δείνα κόμματος, αλλά μήπως να ασχοληθούμε και με ζητήματα ήσσονος σημασίας όπως οι αγώνες αυτών των ανθρώπων και οι συμβολισμοί τους;
Αιμιλία Ιωαννίδου

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Έρευνα RE/MAX: Αυξήθηκαν κατά 8,4% τα ενοίκια

  ΚΟΙΝΩΝΙΑ      
Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα ενοικιάσεων που πραγματοποίησε η RE/MAX Ελλάδας, το μεγαλύτερο κτηματομεσιτικό δίκτυο της χώρας, και στην οποία συμμετείχαν όλα τα γραφείου του δικτύου RE/MAX αποτυπώνοντας ενοίκια σε υψηλή ζήτηση, οι τιμές κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο εμφανίζουν αύξηση 8,4% σε ολόκληρη την επικράτεια σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε αυτό φαίνεται να έχουν παίξει ρόλο τόσο τα αποθέματα διαθέσιμων κατοικιών που ολοένα και μειώνονται όσο και οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών που έχουν οδηγήσει τα ακίνητα που προορίζονται για μακροχρόνια μίσθωση να αποτελούν το μήλον της έριδος για χιλιάδες ενδιαφερόμενους ενοικιαστές σε δημοφιλείς περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Από το πλήθος των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από το σύνολο των γραφείων της RE/MAX πανελλαδικά, προέκυψαν στοιχεία και προσδιορίστηκε το προφίλ του ζητούμενου ακινήτου, τα χαρακτηριστικά του ακινήτου που του προσδίδουν αξία, η τάση της ζήτησης και των τιμών και, τέλος, οι τιμές ενοικίασης (σε € ανά τ.μ.) για επιλεγμένες περιοχές όπως παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες.
Τι είδους ακίνητα ψάχνουν οι ενοικιαστές
Το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, όμως σε γενικές γραμμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας προτιμώνται τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα.
Σε κάποιες περιοχές της Αττικής, όπως π.χ. Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο προτιμώνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70-90 τ.μ., κάτω των 20 ετών, με ενοίκια 400 - 600 ευρώ. Σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο κέντρο, προτιμώνται διαμερίσματα 1-2 δωματίων, ανακαινισμένα ασχέτως ηλικίας, εμβαδού 50-100 τ.μ., με ενοίκιο περίπου 350-500 ευρώ. Στις πιο οικονομικές περιοχές, όπως π.χ. Κορυδαλλός και Νίκαια, προτιμώνται επίσης τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, σε τιμές κάτω από 400 ευρώ. Τέλος, σε περιοχές όπως στην Κηφισιά εξακολουθούν να ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες αλλά πλέον υπάρχει και αναζήτηση διαμερισμάτων 100-120τ.μ., 15ετίας με ενοίκιο ως 800 ευρώ.
Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται τα διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση με έτος κατασκευής μετά το 1990 ή ανακαινισμένα ανεξαρτήτου ηλικίας, 40-50τ.μ., σε τιμές 250-400 ευρώ. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, 70-90τ.μ., στα 350-500 ευρώ ενοίκιο. Στις βόρειες & δυτικές συνοικίες (από Συκιές έως Κορδελιό) το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70 - 90 τ.μ., ηλικίας έως 20ετών με το ενοίκιο να ανέρχεται στα 280 - 350 ευρώ.
Στο Πανόραμα προτιμώνται οι μεζονέτες, με εμβαδόν περίπου 140-180τ.μ., 15ετίας, στα 600-800 ευρώ. Στις ανατολικές συνοικίες ζητούνται κυρίως διαμερίσματα των 2 δωματίων ηλικίας ως 20 ετών σε καλή κατάσταση ή παλιότερα αλλά ανακαινισμένα σε τιμές 350-450 ευρώ.
Στις περιφερειακές μεγάλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας, όπως είναι ο Βόλος, η Λάρισα, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη καθώς και σε μικρότερες όπως είναι η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Λαμία, οι ενοικιαστές αναζητούν κυρίως διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, 40-50 τ.μ., ηλικίας κάτω των 20 ετών σε τιμές από 200 έως 350 ευρώ καθώς και 2 υπνοδωματίων, 70-100τ.μ., κάτω των 20 ετών ή παλιότερα αλλά ανακαινισμένα, σε τιμές 300 έως 450 ευρώ. Σε άλλες πόλεις της περιφέρειας (Καρδίτσα, Κόρινθος, Σπάρτη, Καστοριά) η προτίμηση στρέφεται κυρίως σε διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70 - 100 τ.μ., ηλικίας έως 20ετών με τιμές ενοικίων 300 έως 350 ευρώ.
Ποια χαρακτηριστικά επικρατούν στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών
Τα χαρακτηριστικά εκείνα που κυριαρχούν στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών και προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση, σχετίζονται αφενός με την οικονομία και τη συντήρηση του και αφετέρου με παροχές που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αναλυτικότερα, τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά είναι:
• Η αυτόνομη θέρμανση (προτιμάται το φυσικό αέριο),
• Η καλή κατάσταση του ακινήτου και αν είναι παλιό αν έχει ανακαινισθεί και πόσο πρόσφατα
• Η ύπαρξη θέσης στάθμευσης
Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με την οικονομία, το «ευ ζην» και την άνεση στην καθημερινότητα των ενοικιαστών είναι:
• Η κατάσταση των κουφωμάτων
• Η ύπαρξη ασανσέρ
• Και το επίπεδο του ορόφου που σχετίζεται με την ασφάλεια και την ύπαρξη θέας

Αύξηση της ζήτησης για ενοίκια
Σε σχέση με την περσινή χρονιά, η ζήτηση για ενοικίαση αυξήθηκε αρκετά σχεδόν σε όλες τις πόλεις, ενώ σε ελάχιστες παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Η προτίμηση των ενοικιαστών στράφηκε περισσότερο σε σπίτια νεότερης και μέσης ηλικίας (έως 10-20 ετών) ενώ δεν υπήρξε αλλαγή ως προς τις προτιμήσεις σε μεγαλύτερα ή μικρότερα σπίτια.
Την ανηφόρα τράβηξαν οι τιμές των ενοικίων
Οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 8,4%. Αναλυτικότερα, στην Αττική αυξήθηκαν κατά 6,9%, στη Θεσσαλονίκη κατά 14,4% και στην περιφέρεια κατά 7,1% (με μεγάλες όμως διαφορές από πόλη σε πόλη). Σημαντική διαπίστωση είναι πως δεν σημειώθηκαν πουθενά μειώσεις τιμών σε πόλεις ως σύνολα. Ειδικότερα, αύξηση τιμών κατά 15% παρατηρήθηκε στην Πάτρα και στον Βόλο, ακολουθούμενες από την Σπάρτη κατά 14% ενώ στην Αλεξανδρούπολη υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση 17%. Μικρότερη άνοδος 2-7% σημειώθηκε σε πόλεις όπως Καβάλα, Καρδίτσα, Ξάνθη, Λαμία και Κόρινθο ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι τιμές μόνο στην Λάρισα και στα Ιωάννινα σε σχέση με το 2017.
Αναλυτικότερα, στην Αττική, πτώση παρατηρήθηκε μόνο στις περιοχές της Νέας Ερυθραίας (-9%) και στην Εκάλη (-8,5%). Στα βόρεια προάστια όμως η συνολική εικόνα ήταν θετική με την αύξηση να αγγίζει το 6,7% και σε περιοχές όπως είναι το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και η Φιλοθέη να είναι άνω του 14%.
Στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές σε αρκετές περιπτώσεις σημείωσαν ανοδική πορεία, όπως στα Εξάρχεια και το Κουκάκι όπου παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση 34% και 35% αντίστοιχα καθώς και στο Κολωνάκι 23%, στον Νέο Κόσμο 19% και στην Νεάπολη 20%. Συνολικά, η αύξηση που παρατηρήθηκε στα ενοίκια του κέντρου της Αθήνας ήταν 20% σε σχέση με πέρυσι. Ακολούθως, ανοδικά κινήθηκαν και τα νότια προάστια κατά 4,7%, με την μεγαλύτερη αύξηση 11,9% να καταγράφεται στην περιοχή της Γλυφάδας, ακολουθούμενη από την Καλλιθέα με 9,1%. Στις υπόλοιπες περιοχές (Άλιμος, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη) η άνοδος ήταν περίπου 4% - 5,5%. Στα δυτικά προάστια, οι τιμές ήταν αμετάβλητες στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας όπου το πρόσημο ήταν θετικό της τάξεως του 29%.
Στην περιοχή του Πειραιά και τις λοιπές όμορες περιοχές, οι τιμές κατά μέσο όρο ήταν αμετάβλητες, με θετική εξαίρεση την Καστέλα όπου καταγράφηκε αύξηση 14,8%, την Φρεαττύδα 10% και την Πειραϊκή 8,3%. Στις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, οι τιμές παρουσίασαν αύξηση 14,4% κατά μέσο όρο, με μεγάλες διακυμάνσεις όμως από περιοχή σε περιοχή. Στις περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 10%, με εξαίρεση όμως τις περιοχές της Τούμπας, της Χαριλάου και της Άνω Πόλης όπου καταγράφηκαν αυξήσεις 13% ως 21%. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη οι τιμές ανέβηκαν 20% κατά μέσο όρο και πάλι όμως με έντονες αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή. Χαρακτηριστικά στην περιοχή της Κηφισιάς καταγράφηκε αύξηση 20%, στο Πανόραμα 13% ενώ στο Καραμπουρνάκι 3%.
Τέλος, στην Δυτική Θεσσαλονίκη η αύξηση που σημειώθηκε ήταν μεγέθους 8% κατά μέσο όρο για το σύνολο της περιοχής, με εξαίρεση την περιοχή του Ωραιοκάστρου όπου τα ενοίκια μειώθηκαν κατά -3% και της Πολίχνης όπου παρέμειναν αμετάβλητα. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις περιοχές του Εύοσμου, του Κορδελιού, της Ηλιούπολης και των Αμπελοκήπων με ποσοστά άνω του 11%, ενώ στις περιοχές της Νεάπολης, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας το ποσοστό κυμάνθηκε στο 8-9%.


___________
https://www.businessnews.gr/

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Θανάσης Πετράκος: «Προσπάθησαν να μας θάψουν, δεν ήξεραν ότι ήμασταν σπόροι»


Όταν τον Δεκέμβρη του 2017 η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη και την επιβολή σκληρών ποινών, όλων όσων βρίσκονται απέναντι στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας  η ΛΑ.Ε. είχε πει: «Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για να εξυπηρετήσει τους τραπεζίτες γυρίζει την Ελλάδα σε σκοτεινούς χρόνους πολιτικών διώξεων και φυλακίσεων». Δυστυχώς μετά μερικούς  μήνες δικαιώθηκε.
Είναι σαφές  όμως ότι η «Κλήση  Παροχής Εξηγήσεων» ενώπιον της Κρατικής Ασφάλειας(!) στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, για παραβάσεις 16 άρθρων του Ποινικού Κώδικα, δεν στοχεύει να τον φοβίσει. Στοχεύει να φοβίσει  όλους τους πολίτες για να μην αντισταθούν, στις μνημονιακές πολιτικές  και  ιδιαίτερα στους  πλειστηριασμούς, τις  κατασχέσεις  και  στο  ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας. Θέλουν να φοβηθεί ο απλός πολίτης  και να σκεφτεί  «ότι αφού «φορτώνουν» στο Λαφαζάνη 16  άρθρα του Ποινικού  Κώδικα σε  εμένα θα «φορτώσουν» όλο το Π.Κ.». Γιατί  γνωρίζει  καλά κυβέρνηση και τρόικα  ότι παρά τα  παραμύθια ότι βγήκαμε από τα  μνημόνια έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών. Καμία προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει πλέον.
Αλλά δεν είναι  μόνο οι  πλειστηριασμοί  και οι  κατασχέσεις, έχει μπει  και γενικό  ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας. Για αυτό  ο  μεταλλαγμένος νεοφιλελεύθερος δεξιός πλέον «ΣΥΡΙΖΑ» προχωρεί σε πολιτική δίωξη  του γραμματέα της ΛΑΕ!  Θέλουν  και  να φοβίσουν τον κόσμο  να μην αντισταθεί, αλλά και να δείξουν στα αφεντικά τους  ότι δεν διστάζουν να ποινικοποιήσουν  την πολιτική δράση ακόμη και πρώην συντρόφων τους.  
Όμως η πολιτική δίωξη κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη, είναι επικίνδυνη εξέλιξη για τις πολιτικές ελευθερίες. Διότι: 
1. Είναι μείζον πολιτικό θέμα, το  γεγονός  ότι για πρώτη φορά στα μεταχουντικά χρόνια αρχηγός πολιτικού κόμματος καλείται να απολογηθεί για την πολιτική του  δράση.
2. Δεν είναι  η πρώτη  δίωξη που γίνεται για αποτροπή πλειστηριασμών. Έχουν ήδη προηγηθεί  οι διώξεις των 3 αγωνιστών νεολαίων και των αγωνιστών στο Ναύπλιο τη Θεσσαλονίκη και στο  Βόλο. 
3. Επιβεβαιώνεται  ότι  με τα μνημόνια, στην Ελλάδα δεν εγκαταστάθηκε απλά ο μεγαλύτερος μηχανισμός κλοπής και εξανδραποδισμού ενός λαού, αλλά δοκιμάζεται η μεγαλύτερη μετά τη χούντα, μηχανή, τρομοκρατίας και ποινικοποίησης φρονήματος. Οι τροϊκανοί, με όργανα τις υποτακτικές τους κυβερνήσεις, επιδιώκουν τη μετατροπή του προτεκτοράτου σε απόλυτο εργαλείο καταπάτησης δικαιωμάτων και ελευθεριών. Όμως η ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας απέναντι στις επιπτώσεις του  «αιώνιου» μνημονίου ανοίγει τον δρόμο για μεγάλη αντιδημοκρατική εκτροπή.
Για αυτό το λόγο  αυτή η εισαγγελική παρέμβαση δεν αφορά τον Παναγιώτη Λαφαζανη μόνο ως πρόσωπο ούτε μόνο όλα τα μέλη  και τα στελέχη της ΛΑΕ. Αφορά όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Όχι μόνο αυτούς που συμπαθούν την ΛΑΕ  αλλά και όλους όσους θέλουν να νιώθουν ακόμα άνθρωποι ελεύθεροι. 
Αφορά όλα τα αριστερά κόμματα και οργανώσεις αλλά και κάθε δημοκρατική και προοδευτική δύναμη, γιατί η δίωξη από το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος», της Κρατικής Ασφάλειας, θυμίζει ανατριχιαστικά το μαύρο παρελθόν αυτού του τόπου που χρειάστηκε να χυθούν ποτάμια αίματος για να ξεπεραστεί.
Επειδή για μια ακόμη φορά η υπεράσπιση της δημοκρατίας γίνεται υπόθεση του λαού και της Αριστεράς!  Ο λαός  πρέπει να φωνάξει δυνατά: Κάτω τα χέρια από τις δημοκρατικές ελευθερίες! Ανεξαρτησία-Λευτεριά –Δημοκρατία!  Κάτω η  τρόικα  και οι εκπρόσωποι της τρόικας και της τραπεζοκρατίας! 
Όσο για σας και τη  κυβέρνηση  σας κ. Τσίπρα θέλω να σας πω: Οι τράπεζες και τα αφεντικά σας σάς ευχαριστούν πολύ. Αν όμως νομίζεται ότι «το εμπόδιο» Λαϊκή Ενότητα, θα το περάσετε εύκολα, είσθε μακριά γελασμένοι. Σας αφιερώνω ως επίλογο  τα λόγια του Ντίνου Χριστιανόπουλου: «Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος».

*Ο Θανάσης Πετράκος είναι  μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε. και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λαφαζάνης κατά κυβέρνησης για τις «διώξεις σκοτεινών εποχών»
Το κράτος (μας) κινδυνεύει από τον Λαφαζάνη

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Ένα αδημοσίευτο ποίημα του Μ. Γλέζου που μου έδειξε ακόμα μια φορά ότι η ποίηση είναι η τέχνη της ψυχής

Thanasis Petrakos

Γωγώ Αργυρού
Ψάχνοντας σε ένα από τα συρτάρια μου, βρήκα ένα αδημοσίευτο ποίημα του Μ. Γλέζου που μου έδειξε ακόμα μια φορά ότι η ποίηση είναι η τέχνη της ψυχής που προδικάζει τα μελλούμενα και τα γήινα συγχρόνως. Το δημοσιεύω με την ευκαιρία της επίσκεψης του Τσίπρα στη μαρτυρική Κάντανο.

"Στο προσκλητήριο των νεκρών
την ώρα που σε ονοματίζουν
κάποιος εντεταλμένος λέει "παρών"
κι εσύ όλος οργή, απαντάς "απών".
Αρνείσαι να αποδεχτείς πως είσαι νεκρός
και τάχατες για μια στιγμή πως ξαναζωντανεύεις.
Αρνείσαι να δεχτείς
πως ξεριζώθηκαν οι μέρες της ζήσης σου
φύλλα φτερά. στον τυφώνα της λησμοσύνης
ολων εκείνων που μαζεύονται σε κάθε επέτειο
να τιμήσουν τους ήρωες για μια μέρα
κι εκφωνούν λόγους όλο επίθετα.
Τα ουσιαστικά δεν αντέχουν την υποκρισία
φεύγουν από ντροπή
πάνε να κρυφτούν στους κρυψώνες της αιδημοσύνης.
Μόλις κατακάτσει ο κουρνιαχτός
κι εκφωνηθούν οι γραβατωμένοι επίσημοι λόγοι του καθωσπρεπεισμού
τουτε πετάγεσαι ορθός και φωνάζεις
παρών
Δεν θα σας κάνω το χατήρι
δεν είμαι νεκρός,ολοζώντανος είμαι και φωνάζω
ζω, μέσα σε όλους εκείνους, που δεν αφήνουν να πετΡώσους οι ελπίδες
ζω, μέσα σε όλους εκείνους που διαμαρτύρονται και αγωνίζονται
ζω, μέσα σε ολους εκείνους που ξενυχτούν στις βίγλες και διώχνουν το θάνατο,
ζω, μέσα σε όλους εκείνους που αρνούνται και δεν δέχονται να αποδεχτούν την υποκρισία να θριαμβεύει στο
όνομα, όλων των νεκρών που θυσιάστηκα Ν για να υπάρχΖ
ζωή"!!

Λέρος 1967

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Ερευνα-σοκ: Ραγδαία αύξηση της θνησιμότητας στην Ελλάδα των μνημονίων...


Ερευνα-σοκ: Ραγδαία αύξηση της θνησιμότητας 
στην Ελλάδα των μνημονίων...


Ενώ το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε το 2010 κατά περίπου 5,6% από το 2000, είχε ραγδαία άνοδο περί το 17,7% τα 6 χρόνια που ακολούθησαν (2010-2016), μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας.
Ηταν μία αύξηση τρεις φορές ταχύτερη από το ποσοστό της Δυτικής Ευρώπης και ήρθε σε μία στιγμή που στην πραγματικότητα καταγράφεται μείωση της θνησιμότητας διεθνώς.

Μία νέα μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν και ομογενείς επιστήμονες, έρχεται να καταδείξει πως η λιτότητα τα χρόνια της κρίσης (2010-2018) στην Ελλάδα κατέστρεψε την υγεία των Ελλήνων και αύξησε τη θνησιμότητα του πληθυσμού. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (University of Washington, UW), στην έρευνα συμμετείχε ο Δρ. Γιώργος Κοτσάκης (Dr. Georgios Kotsakis), ακαδημαϊκός της Σχολής Οδοντιατρικής (School of Dentistry) καθώς και δεκάδες ακόμη ερευνητές του Πανεπιστημίου, αλλά και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ανά τον Κόσμο.
Μεταξύ αυτών, ο Δρ Στέφανος Τυροβολάς (Dr. Stefanos Tyrovolas), επισκέπτης καθηγητής στην Σχολή Οδοντιατρικής και ο Δρ Αντι Στεργάκης (Dr. Andy Stergachis), καθηγητής Φαρμακευτικής και Παγκόσμιας Υγείας και αναπληρωτής πρύτανης της Σχολής Φαρμακευτικής του UW.
Ακόμη, οι επιστήμονες Σοφία Ανδρούδη (Sofia Androudi), Βανέσσα Χρέπα (Vanessa Chrepa), Βασιλική Σταματοπούλου (Vasiliki Stathopoulou), Κωνσταντίνος Στρουμπούλης (Konstantinos Stroumpoulis), Φώτης Τοπούζης (Fotis Topouzis), Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης (Miltiadis Tsilimbaris), Νικόλαος Τσιλιμπάρης (Nikolaos Tsilimparis), Δημήτριος Βαλσαμίδης (Dimitrios Valsamidis).
Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ, WHO), σε ανάλυσή του για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στον τομέα Υγείας στην Ελλάδα, έκανε λόγο για σημαντικές προκλήσεις, παρά τις φιλόδοξες αλλαγές που έγιναν για την παροχή υπηρεσιών σε ανασφάλιστο πληθυσμό.
Ο ΠΟΥ τόνιζε ότι το Σύστημα Υγείας της χώρας επηρεάστηκε βαθιά από την οικονομική κρίση, κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο στην πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες, την ποιότητα της φροντίδας και την οικονομική προστασία.
Η πίεση από την κρίση αποκάλυψε μακροχρόνια προβλήματα σε τομείς όπως η διακυβέρνηση στην Υγεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η εγρήγορση γι’ αυτά τα προβλήματα κατέστησε πιο εύκολο στην κυβέρνηση να θέσει στοχευμένες προτεραιότητες για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις εις βάθος.

 Η νέα έρευνα

Το έργο της μεταρρύθμισης στην Υγεία δεν είναι εύκολο πάντως, ή όχι αρκετά ταχύ. Στα ευρήματα της νέας έρευνας αναφέρεται ότι η υγεία του πληθυσμού της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά και οι θάνατοι αυξήθηκαν ραγδαία μετά την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010.
«Η μελέτη αυτή είναι σημαντική γιατί παρέχει ένα πλαίσιο εργασίας για την παρακολούθηση της υγείας σε εθνικό επίπεδο μετά από μεγάλες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές», δήλωσε ο Δρ Κοτσάκης, εκ των συγγραφέων της έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό The Lancet Public Health.
Σε αυτή επισημαίνεται ότι οι κυβερνητικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά πολύ στην Ελλάδα και ότι τα αίτια θανάτου που αυξήθηκαν περισσότερο ήταν κυρίως αυτά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από το σύστημα περίθαλψης.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μείωση των δαπανών στον τομέα, που οφείλεται στην απαίτηση για μέτρα λιτότητας, δεν έγινε χωρίς να ληφθούν μέτρα για την προστασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Υπογραμμίζουν ότι οι νομοθέτες θα έπρεπε να θέσουν στο επίκεντρο ειδικής προσοχής να διασφαλίσουν ότι το σύστημα υγεία της χώρας είναι εξοπλισμένο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της χώρας.
Η μελέτη διεξήχθη με την χορηγία του Bill & Melinda Gates Foundation, και βασίζεται στην Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study (GBD) του UW.
Η έρευνα αυτή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, του 2016, πραγματοποιήθηκε από το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), και αποτελεί επέκταση της αρχικής του 1997, η οποία ήταν η μεγαλύτερη συστηματική προσπάθεια να χαρτογραφηθεί το εύρος απώλειας υγείας από όλες τις σημαντικές ασθένειες, τραυματισμούς και παράγοντες κινδύνου ανά ηλικία, φύλο και πληθυσμό.
Οι ερευνητές βρήκαν και μία αύξηση στο ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας, ως ένα ακόμη ανησυχητικό παράγοντα και τόνισαν:
«Η αύξηση των συνολικών θανάτων σε μικρά παιδιά, μικρότερα των 5 ετών και πιο μεγάλων ενήλικων, σε συνδυασμό με την αύξηση αιτιών ευαίσθητων προς τη διαθεσιμότητα πόρων (όπως η πρόσβαση σε έλεγχο και έκτακτη φροντίδα) δείχνουν ότι το Σύστημα Υγείας απαιτεί σημαντική αναδιάρθρωση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που είχαν να κάνουν με την διαθεσιμότητα πόρων, επανατοποθέτηση πόρων και δομή του πληθυσμού».
Ακόμη, έγραψαν ότι ενώ το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε το 2010 κατά περίπου 5,6% από το 2000, είχε ραγδαία άνοδο περί το 17,7% τα 6 χρόνια που ακολούθησαν (2010-2016), μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας.
Ηταν μία αύξηση τρεις φορές ταχύτερη από το ποσοστό της Δυτικής Ευρώπης και ήρθε σε μία στιγμή που στην πραγματικότητα καταγράφεται μείωση της θνησιμότητας διεθνώς.
Η μεγαλύτερη μάλιστα αύξηση ήταν στις ηλικίες των 70+ ενώ και στους πολύ νεότερους υπήρξε μία δυσανάλογη αύξηση.
Η αύξηση στην θνησιμότητα συμπίπτει με αλλαγές στις αιτίες θανάτου, με αξιοσημείωτες αυξήσεις σε μεταδοτικές, μητρικές, νεογνικές και διατροφικές ασθένειες.

Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

ΠΑΛΙ εκτός ελέγχου το Δημόσιο χρέος... (Μόνη λύση η ΔΙΑΓΡΑΦΗ...


     ΠΑΛΙ εκτός ελέγχου το Δημόσιο χρέος...   

(Μόνη λύση η ΔΙΑΓΡΑΦΗ... Όλα τα άλλα μέτρα διαχείρισης της κρίσης χρέους (περίοδοι χάριτος, μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση αποπληρωμών, «κόφτες χρέους», κ.λπ.) που η κυβέρνηση και οι δανειστές εμφάνιζαν ως σωτηρία, ακόμη και οριστική λύση, αποδείχθηκαν λάδι στη φωτιά…)...
~~~
-| Του Λεωνίδα Βατικιώτη |-

Εξαιρετικής πολιτικής σημασίας είναι τα στοιχεία για την πορεία του δημόσιου χρέους που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή 17 Αυγούστου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, με αφορμή την έκδοση του δελτίου του υπ. αρ. 90, μηνός Ιουνίου 2018 (1*)
Με βάση λοιπόν τα δικά του δεδομένα, το χρέος της κεντρικής διοίκησης στις 30 Ιουνίου 2018 έφτασε τα 345,38 δισ. ευρώ, από 343,74 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου, μόλις δηλαδή τρεις μήνες πριν. Προς αποφυγή παρανοήσεων να υπογραμμίσουμε ότι το χρέος της κεντρικής διοίκησης διαφέρει από το χρέος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο κυρίως εξετάζουμε, καθώς στο χρέος της γενικής κυβέρνησης συνυπολογίζουμε πέραν του χρέους της κεντρικής διοίκησης, που είναι και η βασική του συνιστώσα, τα εξής: το ενδοκυβερνητικό χρέος, το χρέος των ΔΕΚΟ, των Νομικών Προσώπων, των ΟΤΑ και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ). Για να φανεί η διαφορά να αναφέρουμε ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2017 όταν το χρέος της γενικής κυβέρνησης ήταν 317,4 δισ. ευρώ (ή 178,6% του ΑΕΠ) το χρέος της κεντρικής διοίκησης ήταν 328,70 δισ. ευρώ (με βάση το τριμηναίο δελτίο του ΟΔΔΗΧ, υπ. αρ. 89,). (2*)
Τι είναι όμως αυτό που άλλαξε δραματικά από τις 31/12/2017 μέχρι σήμερα και το χρέος της κεντρικής διοίκησης αυξήθηκε από 328,70 δισ. σε 345,38 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 16,68 δισ. ευρώ; Κι αυτό μάλιστα μόνο μέσα σε έξι μήνες!!!
Μια προσεκτική ματιά στις επιμέρους κατηγορίες χρέους της κεντρικής διοίκησης αποκαλύπτει ότι: το πρώτο τρίμηνο του έτους τα «ομόλογα εκδοθέντα στην αγορά εσωτερικού» αυξήθηκαν από 48,68 δισ. ευρώ στις 31/12/2017 σε 51,68 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου και τα «βραχυχρόνια δάνεια (repos)» την ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκαν από 14,93 δισ. ευρώ σε 22,50 δισ. Το δεύτερο τρίμηνο, τα «ομόλογα εκδοθέντα στην αγορά εσωτερικού» αυξήθηκαν οριακά κατά 2 εκ., οι «βραχυπρόθεσμοι τίτλοι» από 14,33 δισ. αυξήθηκαν σε 14,70 δισ. και τα «βραχυπρόθεσμα δάνεια (repos)» αυξήθηκαν από 22,5 δισ. σε 23,45 δισ. Μεθερμηνευόμενες οι τρεις παραπάνω κατηγορίες δανεισμού σημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει έναν παράλληλο δίαυλο δανεισμού, πέραν του μηχανισμού στήριξης και των εκδόσεων ομολόγων με την επισφαλή έξοδο στις αγορές, ο οποίος φυσικά και είναι εν γνώσει των δανειστών. Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι δηκτικές αναφορές στο εν λόγω άτυπο κανάλι δανεισμού από το ΔΝΤ με αφορμή την τελευταία του έκθεση, στο πλαίσιο της τακτικής επιθεώρησης του άρθρου 4.
Η αύξηση του δημόσιο χρέους ωστόσο, γιατί περί αυτού τελικά μιλάμε έστω κι αν συντελείται ανεπίσημα, συνεπάγεται δύο πολύ σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα.
Πρώτο, τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που εμφανίζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της υποχρέωσης που ανέλαβε έναντι του Γιούρογκρουπ για πλεονάσματα ύψους 3,5% ως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, είναι «πέτσινα». Το νέο χρέος που δημιουργεί ξεπερνάει σε αξία τα πλεονάσματα που εμφανίζει! Προς επιβεβαίωση σοβαρών, συντηρητικών οικονομολόγων ότι δεν είναι δυνατό μια οικονομία να εμφανίζει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δημοσιονομικά πλεονάσματα, η αύξηση του δανεισμού μέσω ρέπος δείχνει ότι αναλαμβάνονται δανειακές υποχρεώσεις βραχυπρόθεσμου μάλιστα χαρακτήρα που βαραίνουν δυσανάλογα τα δημόσια οικονομικά.
Δεύτερο, επειδή τα ποσά αυτά πρέπει να αποπληρωθούν αργά ή γρήγορα (μέχρι πότε θα ανακυκλώνεται ένα τόσο μεγάλο χρέος;), αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ναρκοθετήσει με ένα επιπλέον εκρηκτικό το δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια, που εντελώς τυπικά ξεκινάει από την 21η Αυγούστου. Στο βαθμό που ο σεβασμός των δανειακών μας υποχρεώσεων απέναντι στους πιστωτές ακόμη και τις εγχώριες χρεοκοπημένες τράπεζες αναγορεύτηκε σε άρθρο πίστης, η επόμενη κυβέρνηση κάλλιστα μπορεί να επικαλεστεί την αντιμετώπιση της κρίσης βραχυπρόθεσμου χρέους που συσσωρεύτηκε την τελευταία τριετία προκειμένου να νομιμοποιήσει ένα νέο κύμα λιτότητας και περικοπών!
Εν κατακλείδι, η κρίση χρέους όχι μόνο είναι εδώ οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου μνημονίου, αλλά κινδυνεύει να πάρει και πιο οξείες μορφές, στο βαθμό που το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η σημασία της διαγραφής μέρους έστω της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους, όπως θεμελιώθηκε από την Επιτροπή Αλήθειας της Βουλής το 2015, επανέρχεται ως μέσο άμυνας για να αποφευχθεί μια νέα κρίση και νέα μέτρα λιτότητας, πέραν των όσων έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες, όπως οι μειώσεις στις συντάξεις.
Όλα τα άλλα μέτρα διαχείρισης της κρίσης χρέους (περίοδοι χάριτος, μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση αποπληρωμών, «κόφτες χρέους», κ.λπ.) που η κυβέρνηση και οι δανειστές εμφάνιζαν ως σωτηρία, ακόμη και οριστική λύση, αποδείχθηκαν λάδι στη φωτιά…
~~~

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

O Ασάνζ, ο Σνόουντεν, η(ο) Μάνινγκ, ο πόλεμος της πληροφορίας και ο …Λένιν

ΘΕΜΑΤΑ
Γράφει ο 
Παναγιώτης Μαυροειδής



Σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times στις 27 Ιουλίου ο σημερινός Πρόεδρος του Ισημερινού Λένιν Μορένο (Lenín Moreno), έχει δρομολογήσει διαδικασίες για την απομάκρυνση του Τζούλιαν Ασάνζ (Julian Assange), ιδρυτή του WikiLeaks, από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία το 2012, ζητώντας άσυλο για να αποφύγει την σύλληψή του και την τυχόν έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία, όπου κατηγορείτο τότε για σεξουαλική παρενόχληση δύο γυναικών, αλλά και για το βιασμό μιας άλλης.


Οι σχετικές κατηγορίες, όπως και το αντίστοιχο διεθνές ένταλμα σύλληψης, έχουν σήμερα, κατά ένα μέρος τους, αποσυρθεί από τις Σουηδικές δικαστικές αρχές. Μόλις όμως ο Ασάνζ απομακρυνθεί από την πρεσβεία, είναι σίγουρο ότι θα συλληφθεί αμέσως. Αφενός, επειδή είναι ένοχος παραβίασης των όρων ελεύθερης κίνησής του εν όψει δικαστικής διερεύνησης στην Βρετανία και αφετέρου, επειδή θα αντιμετωπίσει τις πολύ βαρύτερες κατηγορίες περί κατασκοπείας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα (Rafael Correa), έχει καταγγείλει ότι ο διάδοχός του έχει ήδη συμφωνήσει την παράδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ και ότι απλά τηρεί τα προσχήματα μιας κάποιας διαδικασίας. Ο Λένιν Μορένο (ειρωνεία της ιστορίας: το μικρό του όνομα δόθηκε σε αυτόν από τους γονείς του προς τιμήν του Λένιν), αντικατέστησε τον Ραφαέλ Κορέα στη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισημερινού, όχι μέσω κάποιας εκλογικής νίκης της δεξιάς, αλλά με σταδιακή δεξιόστροφη «μετάλλαξη» του ίδιου του κόμματος του Κορέα, γεγονός που έδειξε και τα όρια αυτής της κυβέρνησης.
Ο Ασάνζ είναι Αυστραλός, ωστόσο οι αρχές των ΗΠΑ σκοπεύουν να τον παραπέμψουν σε δίκη για τη δημοσιοποίηση στα WikiLeaks το 2010, χιλιάδων απόρρητων και διαβαθμισμένων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων. Πράγματι, ενώ τα WikiLeaks ιδρύθηκαν από τον Ασάνζ το 2016, έγιναν πασίγνωστα το 2010 με την αποκάλυψη σειράς εγγράφων που αφορούσαν δολοφονίες και άλλα εγκλήματα του Αμερικανικού Στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Πρωταγωνιστής εκείνων των διαρροών ήταν ο τότε στρατιώτης και αναλυτής πληροφοριών Μπράντλεϊ Μάνινγκ (Brandley Manning). Ο 22άχρονος στρατιώτης στο Ιράκ, ένοιωσε να τον κατατρέχουν και να ζητούν λύτρωση, δύο μεγάλα «μυστικά», που ως τότε φυλάκιζε εντός του: Από τη μια, ήταν η γνώση και αποστροφή προς τα εγκλήματα του Αμερικανικού Στρατού που υπηρετούσε, σε βάρος αμάχων. Από την άλλη, το γεγονός ότι αισθανόταν γυναίκα και ήθελε να αλλάξει φύλο.
Αντιμετώπισε και τα δύο, σχεδόν ταυτόχρονα και με ξεχωριστή γενναιότητα. Διοχέτευσε στον τύπο χιλιάδες έγγραφα και βίντεο που αποκάλυπταν τις θηριωδίες του Αμερικανικού Στρατού. Καταδικάστηκε το 2013 από στρατοδικείο σε 35 χρόνια φυλακή. Έκτισε μέρος της ποινής και αποφυλακίστηκε το 2017. Αμέσως μετά την καταδίκη του, είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αλλάξει φύλο και να ζήσει ως γυναίκα με το όνομα Τσέλσι Μάνινγκ (Chelsea Manning). Λοιδορήθηκε ως προδότης ή προδότρια, χωρίς να λείψουν και οι ισχυρισμοί της, ότι στην ουσία κινήθηκε «από αγάπη για την πατρίδα της”, καθώς με τις αποκαλύψεις που έκανε, πίστευε πως θα βοηθούσε σε ένα άλλο ρόλο του Αμερικανικού Στρατού και των ΗΠΑ γενικά.
Την ίδια πεποίθηση φαίνεται πως είχε, με τις δικές του διαρροές πληροφοριών, ο Έντουαρντ Σνόουντεν (Edward Snowden). Πράκτορας των Υπηρεσιών NSA και CIA αρχικά, προχώρησε στη συνέχεια και αυτός σε αποκαλύψεις- το 2013, δηλαδή τη χρονιά της βαριάς καταδίκης της Μάνινγκ- και πάλι μέσω διαρροών στα Wikileaks.
Οι αποκαλύψεις αφορούσαν σε προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ (και η Βρετανία) σε βάρος άλλων χωρών, με τη συνεργασία εταιριών τηλεπικοινωνιών και Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Με τις κατηγορίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για παραβίαση του νόμου κατασκοπείας και κλοπή κρατικών περιουσιακών στοιχείων να επικρέμονται, ο Σνόουντεν δεν είχε τελικά άλλο δρόμο από αυτόν της διαφυγής και της αναζήτησης ασύλου σε άλλη χώρα. Από το 2015 φέρεται να ζει κάπου στη Ρωσία.
Τρεις διαφορετικές υποθέσεις, στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, αναδεικνύουν την τεράστια αντίφαση της εποχής μας.
Από την μια, η οικοδόμηση μιας Οργουελιανής κοινωνίας, παρακολούθησης και ελέγχου, με την συνδρομή των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και γιγάντιων επιχειρήσεων πληροφορικής και «ενημέρωσης».
Από την άλλη, οι νέες αντιθέσεις που αναδύονται, μαζί και η δυνατότητα, εντός αυτού του «τέρατος», να αναπτύσσονται μορφές αντίστασης και παραδείγματα δράσης που δρουν έμπρακτα αποκαλυπτικά και αποσταθεροποιητικά για το σύστημα. Η «πίστα» του σημερινού καπιταλισμού, αλλά και της δράσης εναντίον του, έχει αλλάξει εντυπωσιακά «level»…

_________

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Στις 4 Αυγούστου 1936, το «κλίμα» υπέρ μιας δικτατορικής λύσης ευνοούσε επίσης η άνοδος του φασισμού και του ναζισμού στην Ιταλία και στη Γερμανία, καθώς και η επιβολή σειράς δικτατορικών καθεστώτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης



Dionisis Vitsos
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
«Σ τις 13 Απρίλη 1936 ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Ιωάννη Μεταξά, που διέθετε μόλις 7 βουλευτές. Στις 27 του ίδιου μήνα, με την ψήφο όλων των κομμάτων («δεξιών» και «φιλελευθέρων») πλην του ΚΚΕ, η κυβέρνηση πήρε από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης. Στις 4 Αυγούστου κήρυξε τη δικτατορία.
Το πρόσχημα, που χρησιμοποιήθηκε για την επιβολή της, ήταν ότι η χώρα βρισκόταν «στα πρόθυρα οργανωμένης κινήσεως προς ανατροπήν του κοινωνικού καθεστώτος» από τους κομμουνιστές. Και ως αιτία προβαλλόταν η ανικανότητα της Βουλής «να δώση Κυβέρνησιν εις την Χώραν».
Η πραγματική αιτία βρισκόταν στην ανάγκη της αστικής τάξης να θωρακίσει ακόμα περισσότερο την εξουσία της, σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων του αστικού πολίτικου συστήματος και ενόψει του επερχόμενου Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι συνθήκες απαιτούσαν πιο συγκεντρωτική άσκηση της κρατικής εξουσίας και ταχύτατη λήψη αποφάσεων. Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες αποτελούσαν για την αστική τάξη μια επικίνδυνη πολυτέλεια.
Ταυτόχρονα υπήρχε και ο φόβος του εργατικού - λαϊκού κινήματος. 
[…] 
Δεν επαρκούσαν οι σκληρές διώξεις, οι εξορίες και οι δολοφονίες εργατών με βάση το «Ιδιώνυμον» του Ελευθερίου Βενιζέλου, που εφάρμοσαν ευλαβικά τόσο η κυβέρνηση του ίδιου όσο και η κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη. Χρειαζόταν κάτι πιο έντονο.
Οι ενέργειες του Μεταξά, ο οποίος προετοιμαζόταν από καιρό για την κήρυξη της δικτατορίας, έγιναν σε συνεργασία με τον Γεώργιο Β’ και τη σύμφωνη γνώμη και στήριξη της Μεγάλης Βρετανίας.
Το «κλίμα» υπέρ μιας δικτατορικής λύσης ευνοούσε επίσης η άνοδος του φασισμού και του ναζισμού στην Ιταλία και στη Γερμανία, καθώς και η επιβολή σειράς δικτατορικών καθεστώτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και ο αντικομμουνισμός που οργίαζε.
~~~~~~~~


Το καθεστώς της 4ης Αυγουστου ήταν αστική δικτατορία, που ενσωμάτωσε στην ιδεολογία και στην πρακτική της «δάνεια» και επιρροές από τον φασισμό - ναζισμό (ναζιστικός χαιρετισμός, ίδρυση της ΕΟΝ με στρατιωτικοποιημένη δομή, «σωματειακή» οργάνωση της κοινωνίας). Το ιδεολογικό πλαίσιο της 4ης Αυγούστου δεν αποτέλεσε κάποια ριζική «τομή» στην αστική ιδεολογία. Το κεφάλαιο στήριξε άμεσα τη δικτατορία και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του στις κυβερνήσεις της δικτατορίας, τραπεζικών στελεχών, βιομηχάνων και άλλων επιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος, ιδιοκτήτης της τσιμεντοβιομηχανίας «ΑΓΕ Ηρακλής» και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στη πρώτη δικτατορική κυβέρνηση Μεταξά.
Ο αμερικανός πρεσβευτής θεωρούσε πως στην ομάδα «γύρω και πίσω» απ' τον Μεταξά βρίσκονταν ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννης Δροσόπουλος, ο Αλέξανδρος Κανελλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων και ο Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης.
Σημαντική στήριξη στη δικτατορία προσέφεραν και οι βιομήχανοι Επαμεινώνδας Χαρίλαος, Ν. Κανελλόπουλος, οι Λαναράς -Κύρτσης, οι αδελφοί Ηλιάσκοι, ο Γ. Πεσματζόγλου, η εταιρεία Πάουι και εκδοτικά συγκροτήματα.

~~~~~~~~
[…] στην ιστορία του Μεσοπολέμου δεν αποτέλεσε «πρωτοτυπία» η δικτατορία του Μεταξά, καθώς προηγήθηκαν αρκετές «εκτροπές» απ' την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, εκπορευμένες και από τις δύο αστικές πολιτικές παρατάξεις [πραξικόπημα Γαργαλίδη - Λεοναρδόπουλου - Μεταξά, Πάγκαλου, Βενιζέλου - Πλαστήρα (1933 και 1935), Γεωργίου Κονδύλη].
ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΟΥΝΙΑΣ, 
Μέλος του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ
ΤΑ ΝΕΑ, 4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ